OmEtter Laura overtok sønnen Kristian (1888-1959) gården. Han og sønnen Brynjulf (1913-1982) bygde ny driftsbygning på siste del av 50-tallet. Kristian fikk se låven ferdig, men døde i 1959 .  Det ble ikke mange årene med melkedrift i nyfjøset,  Brynjulf var bl.a lærer og opptatt på annet hold. I en periode fra siste del av 70-tallet drev Brynjulfs sønner gården, fjøset inneholdt i ulike  perioder sauer, gris, okser og høns. Driftsbygningen ble stående omtrent ubrukt fra tidlig på 80-tallet. I 2013 startet arbeidet med å renovere og sette bygningen i stand til annen bruk, dette vil pågå i noen tid fremover.   

På siste del av 1800-tallet ble storgården Wik, g.nr 46,  delt i  flere bruk, og flere av barna til Emerense Kristine Lund Hansdatter  (1826-1913) og Baard Kristen Knutsen  (1807-1868) fikk slik sitt eget levebrød.

1. september 1885 forelå  innflyttingstillatelse i våningshuset på det nyetablerte bruk 46/8 Langåsen, og  Laura flyttet inn med  barna og mannen  Johan Ernst Olsen. Han døde allerede i 1891, så "Laura i Langåsen" hadde lenge ansvar for gården alene.

Sømna kommune ligger i regionen Sør-Helgeland i Nordland, på grensen til Nord-Trøndelag fylke. Gjennom kommunen går Fylkesvei 17, den såkalte Kystriksveien, som har blitt Nasjonal Turistvei. Helgelandskysten regnes som en av Norges vakreste naturområder, og deler av Vegaøyene like ved er på Unescos liste over verdensarv. Nærmeste tettsted er Brønnøysund 40 kilometer unna, avstand til Trondheim er 35 mil og til Bodø 50 mil.


HAR DU LYST TIL Å BIDRA TIL FOLK I LANGÅSEN? Som frivillig, med musikk, med en bod du vil selge noe fra, med underholdning, med aktivitet...?

Ta kontakt HER.

Hvor er Langåsen?

Langåsen ligger rett nord for sentrum i Vik i Helgeland, kommunesenteret i Sømna kommune. Adressen er Langåsen 2, 8920 Sømna. Funker ikke dette på gps-en legger du bare inn Vik i Helgeland, og finner gården rett nord for skolen.


Sørfra med bil: ta av fra E6 ca en mil etter passering av sentrum i Grong kommune, følg skilting til Brønnøysund. Etter ferje Holm - Vennesund er det ca 12 kilometer til Vik.


Nordfra med bil: Følger du kystriksveien er det bare å kjøre til du kommer til Vik. På E6 svinger du av i retning Brønnøysund noen mil sør for Trofors (sør for Mosjøen). Når du kommer til Fylkesvei 17 og ser Torghatten, tar du til venstre i stedet for til høyre mot Brønnøysund. Ca 2 mil til Vik derfra, 17 mil fra Mosjøen.


Nærmeste flyplass: Brønnøysund, 40 kilometer fra Vik.


Kollektivt: Tog til Grong eller Mosjøen, videre med buss. Buss fra Mosjøen passerer ikke Vik, så da må man finne annen transport den siste biten.


Vi håper at så mange som mulig går eller sykler til Folk i Langåsen. Trenger du bilen, finn parkering i sentrum 100-150 meter fra Langåsen, eller etter anvisning fra parkeringsvakt.


OVERNATTING:

Hjelpere og artister får tilbud om overnatting i hus eller telt på eiendommen, men vi har ikke overnatting for publikum. Alternativer i nærheten er:

Sømna kro og gjestegård, noen få hundre meter unna.

Vennesund camping, ved ferjeleie en mil sør for Vik.

Bjørnvika natursenter, ved sjøen kanskje fire km fra Langåsen.